Ford prezintă noul Edge, un model inteligent şi spaţios, cel mai avansat model SUV al Ford urmând a fi lansat în toată Europa în 2015

  • Ford prezintă noul Edge, confirmând că modelul SUV carismatic, spaţios şi inteligent va ajunge pe piaţa europeană anul viitor
  • Modelul avansat tehnologic Edge va fi nava amiral a gamei SUV a Ford în Europa, gamă ce include deja modelele Kuga şi noul EcoSport
  • Noul Edge oferă tehnologia rafinată şi precisă Adaptive Steering, prezintă în premieră pe piaţa europeană sistemul Ford Adaptive Noise Cancellation şi tehnologia Front Split View Camera
  • Designul atletic este completat de calitatea înaltă vizuală şi a materialelor şi de in design sofisticat al şasiului şi caroseriei, pentru o dinamică a deplasării îmbunătăţită

KOLN, Germania, 25 iunie 2014 – Ford Motor Company a prezentat azi noul Ford Edge, un utility vehicle premium, de înaltă tehnologie, care va fi disponibil comercial în toată Europa în premieră în 2015.

Noul Edge a fost proiectat de sus până jos pentru a avea un aspect atletic şi pentru a satisface exigenţele calitative de pe piaţa europeană şi cea globală.

Edge va oferi de asemenea noi tehnologii avansate, reprezentând al treilea capitol al planului Ford de expansiune pe segmentul SUV în Europa, alăturându-se SUV-ului de dimensiune medie noul Kuga şi SUV-ului de dimensiune mică noul EcoSport.

„Profităm de portofoliul nostru One Ford pentru a oferi o gamă mai largă de produse clienţilor noştri din Europa. Anul acesta am lansat deja EcoSport, iar noile Mondeo şi Focus sunt pe cale de a fi lansate”, a declarat Stephen Odell, preşedinte, Ford of Europe, Middle East and Africa. „Anul viitor vom lansa noul Edge şi noul Mustang în premieră în Europa, precum şi gama Vignale”.

Lansat pentru prima dată în America de Nord în 2007, Edge a ajutat la reformularea definiţiei din domeniu cu privire la SUV-ul tradiţional şi la definirea şi consacrarea segmentului de „SUV crossover”. În prezent, Edge se menţine în constant în topul vânzărilor de vehicule din segmentul său în America de Nord, realizând vânzări record în 2013, şi este disponibil comercial pe anumite pieţe din America de Sud, Rusia şi Asia de est, inclusiv China.

Datorită noului Edge, Ford va intra pe un nou segment pe piaţa europeană, oferind clienţilor un SUV premium, rafinat, avansat tehnologic şi spaţios. Cu o configuraţie în patru uşi şi cinci locuri şi încorporând ADN-ul „distractiv-de-condus” specific Ford, noul Edge va fi lansat comercial mai întâi în America de Nord la începutul anului viitor, apoi în Europa, America de Sud şi Asia Pacific, ulterior în cursul anului 2015.

„Noul Edge va oferi mai mult spaţiu pentru pasageri decât modelele rivale SUV de dimensiuni mari care costă semnificativ mai mult. Stilul şi suita de tehnologii de confort, convenienţă şi siguranţă din dotarea Edge rivalizează cu ofertele premium de pe piaţa europeană”, a declarat Roelant de Waard, vicepreşedinte, Marketing, Sales & Service, Ford of Europe.

Tehnologie avansată
Noul Edge va fi dotat cu Adaptive Steering (Direcţie adaptivă), care va face ca Edge să fie mai uşor de manevrat şi mai distractiv de condus, şi prezintă în premieră în Europa tehnologia Active Noise Cancellation (Suprimarea activă a zgomotelor) şi Front Split View Camera (Cameră frontală cu vizualizare dublă).

Adaptive Steering modifică în mod continuu rata de virare în funcţie de viteza vehiculului, optimizând reacţia direcţiei în toate condiţiile. La viteze mai mici, precum atunci când se parchează sau când se manevrează în spaţii mici, noul sistem face ca vehiculul să fie mai agil şi mai uşor de întors. La viteze de autostradă, acesta permite ca Edge să reacţioneze mai lin şi mai precis la comanda şoferului.

Sistemul Ford Active Noise Cancellation utilizează trei microfoane din habitaclu şi generează unde sonore opuse emise prin intermediul sistemului audio, îmbunătăţind sunetul general al motorului şi ambianţa din habitaclu. Tehnologia Front Split View Camera face mai uşoară abordarea intersecţiilor dificile sau spaţiilor de parcare cu vizibilitate redusă prin intermediul unui sistem de camere care captează imagini la 180 de grade, instalat în partea frontală a vehiculului. Edge este dotat de asemenea cu conducte proiectate special de-a lungul părţii laterale a vehiculului, care creează o cortină de aer, ameliorând aerodinamica la viteză mare.

Printre celelalte tehnologii din dotarea noului Edge se numără:

Design dinamic, calitate şi manevrabilitate
Calitatea materialelor şi cea vizuală au reprezentat punctul central în timpul dezvoltării. În întregul vehicul, designul a fost executat într-un mod care să atenueze liniile tăiate vizuale. Echipa a lucrat la cele mai mici detalii, precum felul în care se îmbină portiere faţă cu panoul de instrumente, simplificarea punctelor de unire şi ameliorarea potenţialelor probleme de aliniere.

Noul Edge prezintă un design exterior carismatic, cu o grilă cromată proeminentă, farurile LED subţiri şi sculptate şi lămpile spate LED tridimensionale, în formă de lamă. Aripile pronunţate găzduiesc roţi cu jante de aluminiu de 20 de inci.

O structură sofisticată a caroseriei şi sistemul de suspensie absorb şi maschează imperfecţiunile carosabilului şi zgomotele, fără a compromite manevrabilitatea, contribuind la asigurarea unei experienţe de condus care satisface pe deplin aşteptările consumatorilor europeni.

Suspensia spate independentă, cu punte integrală asigură o deplasare dinamică şi antrenantă. Oţeluri de rezistenţă ridicată contribuie la o structură solidă a caroseriei care contribuie la asigurarea unei manevrabilităţi dinamice şi reactive. Rafinamentul interior a fost de asemenea optimizat cu ajutorul geamurilor acustice, iar Edge utilizează anvelope care au fost selectate special pentru un zgomot redus la deplasare.

În Europa, Ford va oferi pentru Edge două versiuni ale motorului diesel Duratorq TDCi de 2 litri:

  • O versiune de 180 CP şi un cuplu de 400 Nm, cu emisii de 149 g/km CO2, cu o transmisie manuală în 6 trepte
  • O versiune de 210 CP şi un cuplu de 450 Nm, cu emisii de 159 g/km CO2, cu o transmisie automată PowerShift în 6 trepte şi padele pentru schimbarea vitezei

Impulsionarea dezvoltării
Noul Ford Edge va face ca Ford să ofere o gamă completă de vehicule care să satisfacă cererea în creştere din partea consumatorilor pe segmentul auto cu cea mai rapidă creştere.

Conform datelor Ford, segmentul european de utility vehicles a crescut la 21 de procente de la 10 procente, între 2008 şi 2013. Vânzările noului SUV Kuga, lansat în 2012, au crescut cu 38 de procente în primele cinci luni ale anului 2014 faţă de perioada similară a anului anterior, iar Ford a primit deja peste 16.000 de comenzi pentru noul SUV EcoSport, care este în prezent disponibil pe piaţă.

„Oferim un SUV cu adevărat avansat tehnologic, care poate satisface şi depăşi aşteptările de pe acest segment în creştere şi care poate complementa modelele Kuga şi EcoSport pentru a asigura o gamă SUV completă”, a declarat de Waard. „În ultimii câţiva ani am observat o trecere dramatică a clienţilor de la automobile la SUV-uri în toată lumea. Acesta este momentul potrivit pentru un SUV premium, mai mare în vârful gamei noastre de pe piaţa europeană”.