Test Drive Autoturisme Programare service Contact

Cel mai bun ulei de motor: cum îl alegi?

 

Uleiul de motor este unul dintre fluidele vitale pentru buna funcționare a mașinii. Scopul său este acela de a lubrifia părțile mobile ale motorului, asigurând asfel o compresie optimă și protejând componentele care intră în contact unele cu celelalte. 

Neglijarea schimbului de ulei sau alegerea unui produs nepotrivit pentru mașina ta pot avea consecințe iremediabile asupra motorului. În prezent, uleiul de motor este disponibil chiar și în supermarket-uri, însă cel mai indicat este ca acesta să fie achiziționat din magazine de piese auto sau din service-uri deoarece în aceste locuri există personal specializat, care poate oferi sfaturi prețioase. 

Care este cel mai bun ulei de motor pentru mașina ta? Iată câteva dintre cele mai importante criterii în funcție de care să-l alegi!

 

Cel mai bun ulei de motor după compoziție: Full sintetic, semi-sintetic sau mineral?

Uleiul de motor este clasificat în trei categorii, în funcție de substanțele din care este obținut. Astfel, poți alege din următoarele variante de ulei:

  1. Full sintetic. Uleiul full sintetic este fabricat integral din substanțe chimice sintetice și este cel mai performant produs pentru lubrifierea motorului. Acest lucru se datoreazî formulei sale speciale, dar și tehnologiilor avansate implicate în procesul său de producție. Uleiul full sintetic are o vâscozitate redusă, rezistă la temperaturi reduse dar și la cele ridicate, își păstrează proprietățile mult timp și poate fi folosit la automobilele moderne, dotate cu motoare performante care funcționează la turații mari. 
  2. Semi-sintetic. Uleiul de motor semi-sintetic este un amestec de ulei sintetic (maxim 30%) și ulei mineral. Datorită proprietăților pe care le are, se poate folosi la orice automobil utilizat zilnic. Din punct de vedere al prețului, acesta este un produs accesibil. 
  3. Mineral. Acesta este cel mai vechi ulei de motor folosit încă de acum 200 de ani, la apariția trenurilor. Uleiul de motor mineral este obținut din substanțe extrase din petrol. Este cel mai ieftin dintre cele trei categorii de ulei, deoarece se fabrică din resurse naturale și nu este nevoie de un proces amplu pentru prelucrarea lui. Fiind mai gros, are o vâscozitate crescută atunci când motorul este rece sau când este folosit la temperaturi mici. Uleiul mineral de motor poate fi folosit la mașini cu motoare mari care merg la turații mici și la automobilele vechi, produse înainte de anii 90. 

 

Cel mai bun ulei de motor după vâscozitate: 5w-40, 5w-30, 10w-40?

Descifrarea simbolurilor de pe eticheta leiului de motor este un pas esențial dacă vrei să faci cea mai bună alegere. Astfel, e important să știi ce semnifică inscripțiile: 5w-40, 5w-30, 10w-40. Concret, primul număr (5w sau 10w) desemnează indicele de vâscozitate la rece. Cu cât acesta este mai mic, cu atât uleiul devine mai lichid la rece. Cel de-al doilea numar, scris dupa liniuta, reprezinta indicele de vâscozitate la cald. Deși poți alege uleiul de motor și în funcție de anotimp, uleiul trebuie ales în funcție de recomandările producătorului. 

 

Pentru a nu da greș în alegerea celui mai bun ulei de motor pentru mașina ta, poți lăsa această sarcină în seama specialiștilor de la service-ul auto. Nu uita să schimbi la timp uleiul de motor, alături de filtre, pentru ca automobilul tău să funcționeze la maximul de performanță.