Test Drive Autoturisme Programare service Contact

Cutie automată sau manuală? Află ce ți se potrivește să conduci

Dacă în articolul anterior îți prezentam diferențele între cele mai comune tipuri de motorizare, pentru a ști ce să alegi, benzină sau diesel, atunci când îți cumperi o mașină, a venit momentul să discutăm despre un alt subiect de care mai toți șoferii sunt interesați - cutie automată sau manuală? Înainte de toate, e bine să știi faptul că duelul dintre o cutie manuală și una automată nu își are bazele doar în confortul pe care îl poți avea la volan. Pentru a înțelege care sunt diferențele dintre cele două tipuri de transmisie, dar și care sunt avantajele și dezavantajele fiecăreia dintre ele, te invităm să afli toate detaliile care te-ar putea interesa atunci când vrei să îți cumperi o mașină nouă sau un vehicul rulat în cele ce urmează.

 

Cutie manuală sau automată - diferențe

Cea mai importantă diferență între cele două tipuri de transmisie este aceea că o cutie manuală, așa cum îi spune și numele, va trebui acționată de fiecare dată când vrei să schimbi viteza cu care rulezi cu una superioară sau inferioară, în funcție de caz, în timp ce cutia automată va cupla singură treptele de viteză, astfel că tu nu vei mai avea grija pedalei de ambreiaj. Așadar, vei conduce o mașină automată folosind doar pedala de accelerație și pe cea de frână. Acest confort vine, însă, cu un preț, care se adaugă atât la achiziționarea mașinii, cât și la întreținerea sa, pentru că o mașină automată va consuma ceva mai mult decât una manuală. 

 

 

 

Cutie automată - avantaje 

 • Se conduce mai ușor - lipsa ambreiajului face dintr-o mașină automată o opțiune excelentă pentru traficul unui oraș aglomerat. Plecarea de la semafor la afișarea culorii verzi se poate face foarte rapid, fiind exclusă oprirea motorului la o demarare bruscă. Totodată, mașinile automate sunt ideale pentru șoferii începători. 
 • Șofatul devine mult mai confortabil - poziționarea ambelor mâini pe volan în timpul deplasării și repausul piciorului stâng, în lipsa ambreiajului, mai adaugă o bilă albă acestui tip de transmisie. 
 • Plecarea din rampă se face lin - spre deosebire de o cutie manuală, la care ești nevoit să folosești prima treaptă de viteză la plecarea în rampă și să alternezi ridicarea piciorului de pe ambreiaj cu apăsarea pedalei de accelerație, în foarfece, cutia automată nu va necesita o atenție sporită în situații de acest gen, simpla activare a accelerației fiind suficientă. 
 • Consumul redus (în cazul cutiilor cu dublu ambreiaj) - producătorii de mașini cu transmisie automată au creat motoare care consumă la fel sau chiar mai puțin decât mașinile manuale. 

Cutie automată - dezavantaje

 • Întreținere mai scumpă - reparațiile unei mașini cu transmisie automată vor fi întotdeauna mai costisitoare decât cele ale unei mașini manuale. 
 • Performanțe scăzute - dacă vorbim despre cutiile automate convenționale, acestea vor avea un start de pe loc mai „timid” decât cel al unei mașini manuale, însă situația stă diferit atunci transmisia este cu dublu ambreiaj.  

 

 

Cutie manuală - avantaje

 • Preț de achiziție redus - nu va trebui să plătești pentru această echipare, pentru că toate mașinile vin cu o cutie automată în mod standard. 
 • Costuri de întreținere mici - față de o transmisie automată, una manuală va fi mult mai ușor și mai ieftin de reparat. 
 • Consumul redus - în cazul cutiilor automate mai vechi, consumul de combustibil era mai mare decât cel al cutiilor manuale. 

Cutie manuală - dezavantaje 

 • Lipsa confortului la volan - în majoritatea timpului petrecut la volan, o cutie manuală va dicta folosirea unei mâini pentru a schimba vitezele, ceea ce poate reprezenta o lipsă de comoditate, mai ales pe distanțe mari. 
 • Ambreiajul se uzează mai repede - din pricina faptului că ambreiajul poate fi folosit și necorespunzător, adică bruscat, uzura acestuia survine mult mai curând decât te-ai putea aștepta. 

Acestea ar fi principalele informații de care ai putea avea nevoie pentru a alege ce ți se potrivește mai bine dintre o mașină automată și una manuală. Caută în oferta Neste Automotive varianta preferată și comandă mașina visurilor tale!