Test Drive Autoturisme Programare service Contact

Înmatricularea unei mașini noi - tot ce trebuie să știi

 

Dacă vrei să îți cumperi o mașină nouă, înainte de a o conduce legal pe drumurile publice, e bine să ai în vedere și procesul de înmatriculare a unui autoturism, care poate dura până la câteva zile, în funcție de gradul de ocupare al ghișeelor din orașul tău. Serviciul de Înmatriculări Auto este locul în care va trebui să depui toate actele necesare, conform Codului Rutier, aprobat prin OUG NR. 195/2002. Procedura detaliată o poți găsi explicată pe larg în Ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr. 1501/2006, care a trecut prin ultima modificare în anul 2017.

Iată ce trebuie să știi ca să înmatriculezi o mașină nouă.

 

Cum se înmatriculează o mașină nouă?

Există un prim scenariu, atunci când îți cumperi o mașină nouă, și anume acela de a achiziționa autoturismul din România, de la un dealer auto precum Neste Automotive. În acest caz, pentru a reuși să înmatriculezi mașina, va trebui să pregătești actele de achiziție, fără de care nu s-ar putea demara procedura. Compania de la care ai cumpărat mașina este cea care trebuie să îți pună la dispoziție cartea de identitate a autovehiculului de care urmează să te bucuri pentru mult timp de acum înainte.

 

Cât costă înmatricularea unei mașini?

 

Înainte de a aduna actele necesare întocmirii dosarului pe care îl vei preda autorităților, în vederea obținerii actului de înmatriculare a mașinii, trebui să plătești anumite taxe. Sumele pe care le vei cheltui în această etapă nu sunt mari, dar e bine să fii pregătit cu bani, ca să nu faci mai multe drumuri, în eventualitatea în care ai scăpa din vedere ceva.

 

  • Certificatul de înmatriculare, pentru care poți plăti online sau la Trezorerie, costă 37 de lei;
  • Plăcuțele de înmatriculare, pe care urmează să le obții după aprobarea dosarului, mai costă încă 40 de lei, iar dacă vrei să beneficiezi de un număr preferențial, trebuie să achiți pentru acestea 85 de lei.

 

Acte de care ai nevoie la înmatricularea unei mașini

 

  • Cerere de înmatriculare;
  • Fișa de înmatriculare vizată de Directia Generala de Impozite si Taxe Locale de care aparține proprietarul;
  • Cartea de identitate a autovehiculului (original și copie);
  • Actul de identitate al solicitantului (original și copie);
  • Copie după asigurarea RCA valabilă;
  • O plată de 37 lei la ghișeu;
  • Dovada plății pentru plăcuțele de înmatriculare și a actelor aferente la ridicarea lor;
  • Procura notarială doar pentru persoane fizice, în cazul în care actele nu sunt depuse de titular.

În cazul în care cumperi mașina pe firmă, vei mai avea nevoie și de documentele care atestă dobândirea personalității juridice  (copie CUI și împuternicire tip din partea firmei), denumirea și sediul, în copie, precum și împuternicirea pentru reprezentantul legal al acestora.

 

Acte necesare la înmatricularea unei mașini noi, adusă din UE

 

Nu există mari diferențe în ceea ce privește înmatricularea unei mașini noi adusă din spațiul european față de situația în care ai cumpărat autoturismul din România, procedura fiind aceeași. Singurul detaliu de care ar trebui să ții cont este că dacă persoana care solicită înmatricularea nu este înregistrată în scopuri de TVA, aceasta trebuie să mai depună, pe lângă celelalte documente, un act foarte important.

  • Certificatul privind atestarea plății taxei pe valoarea adăugată, în cazul achizițiilor intracomunitare de mijloace de transport, care este prevăzut de Ordinul președintelui ANAF pentru aprobarea modelului și care se obține de la sediul ANAF.

Nu uita că un autoturism care intră pentru prima dată în circulație va avea nevoie de omologare și de eliberarea cărții de identitate a vehiculului.

 

Acte pentru înmatricularea unei mașini noi care provine din afara UE

 

Pentru această situație, va trebuie să pregătești un dosar cu documente ceva mai divers decât în primele situații explicate mai sus. Înainte de înmatriculare, va trebui făcută vizita la RAR. Concret, va trebui să prezinți la dosar:

  • Fișa de înmatriculare vizată la Direcția de Taxe și Impozite Locale de care aparține proprietarul;
  • Actele de identitate ale autovehiculului (original și copie);
  • Actul de identitate al solicitantului (original și copie);
  • Copie după asigurarea RCA valabilă;
  • Dovada efectuării formalităților vamale de import (original sau copie legalizată, plus o copie simplă);
  • Chitanța care atestă plata certificatului de înmatriculare (37 de lei);
  • Dovada plății pentru plăcuțele de înmatriculare (40 de lei – numere de înmatriculare la rand, 84 de lei – numere preferențiale);
  • Procura notarială, în cazul în care datele nu sunt depuse de titular.

În situația în care vrei să înregistrezi mașina nouă proaspăt adusă în spațiul UE ca fiind a firmei pe care o conduci, înmatricularea mai presupune un pas. Documentele care atestă dobândirea personalității juridice, denumirea și sediul, în copie, trebuie predate alături de împuternicirea pentru reprezentantul legal al persoanei juridice.

Poți înmatricula în România o mașină care a fost cumpărată din afara Uniunii Europene folosind două proceduri - fie prin importul autoturismului, fie prin procedura de restabilire a domiciliului, valabilă doar în cazul persoanelor care locuiesc de mai bine de un an în afara UE și au dobândit mașina de cel puțin șase luni. Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi, dacă te afli în această situație:

  • Depune o cerere la Serviciul Comunitar de Evidența Populației la care ești arondat, pentru a-ți restabili domiciliul în România;
  • Obține o carte de identitate sau un pașaport cu noile date de domiciliu;
  • Obține o adeverință care să ateste perioada în care ai avut domiciliul în străinătate. Acest document se obține de la Direcția Pașapoarte și se depune la Autoritatea Națională a Vămilor;
  • Depune un angajament scris că îți vei restabili domiciliul în România în decurs de șase luni, în cazul în care mașina ajunge în țara înaintea ta, și plătește o garanție vamală, reprezentând cheltuielile cu taxele vamale, care poate fi recuperată ulterior;
  • Oferă garanția scrisă că mașina nu va fi folosită în scop comercial.

Ține cont de faptul că o mașină nouă adusă în România din afara spațiului comunitar trebuie înmatriculată în maximum 30 de zile de la intrarea în țară, excepție făcând doar autovehiculele care nu circulă pe drumurile publice.

Acestea sunt toate informațiile de care ai nevoie pentru a înmatricula cât mai curând noua ta achiziție pe patru roți.

La Neste Automotive poți cumpăra mașini noi sau autovehicule rulate pe care să te poți baza mulți kilometri și care să-ți satisfacă toate exigențele. Îți stăm la dispoziție cu orice detalii ai putea avea nevoie pentru a te bucura cât mai curând de un autoturism așa cum ți-l dorești.