Test Drive Autoturisme Programare service Contact

Cat costă ITP-ul? Acte necesare și sancțiuni pentru ITP expirat

 

Inspecția Tehnică Periodică este obligatorie pentru toate autovehiculele care circulă pe drumurile publice. În cadrul acestei verificării se măsoară, cu ajutorul unei aparaturi speciale, aspecte legate de: noxele emise de motor, sistemul de direcție, cel de frânare dar și fluxul de lumină și poziția acestuia. Tot în cadrul ITP-ului sunt analizate și elementele care țin de componenta estetică a mașini, respectiv integritatea parbrizului, a caroseriei sau a anvelopelor). 

Proprietarii de mașini trebuie să respecte periodicitatea Inspecției Tehnice, în funcție de categoria în care se încadrează vehiculul.

 

Cât costă ITP-ul?

ITP-ul este una dintre acele verificări care se pot efectua numai într-un service autorizat, având în vedere că necesită aparatură specializată și cunoașterea tehnicilor specifice. Fiecare unitate autorizată pentru ITP are libertatea de a practica propria politică de prețuri însă, în general, pentru efectuarea sa tarifele variază între 100 și 180 de lei, în funcție de categoria autovehiculului. 

 

Care sunt actele necesare pentru efectuarea ITP-ului?

Pentru efectuarea ITP-ului vei avea nevoie de următoarele documente:

 

  • Certificatul de înmatriculare al mașinii (talonul) - original;
  • Asigurarea RCA valabilă;
  • Cartea de identitate a mașinii (CIV) - în copie, dacă autovehiculul este în leasing;
  • Cartea/Buletinul de identitate a persoanei care se prezintă la stația ITP. 

 

Ce sancțiuni riscă șoferii care circulă cu ITP-ul expirat?

Conducerea unei mașini care nu are ITP-ul valabil este o contravenție la fel de gravă precum circularea cu un autovehicul neînmatriculat. Astfel, șoferii prinși în trafic fără ITP valabil vor fi sancționați prin confiscarea plăcuțelor de înmatriculare, dar și prin amenzi. În acest caz, mașinile devin nedeplasabile pe drumurile publice, ceea ce înseamnă că vor fi transportate doar pe platformă. De asemenea, în situația descrisă, ITP-ul mașinii se va face doar la RAR și nu la orice stație ITP. 

Amenzile pentru ITP expirat sunt și ele usturătoare. Această contravenție se sancționează cu 9-20 de puncte de amendă. În 2019, un punct de amendă are echivalentul a 145 de lei, ceea ce înseamnă că amenzile sunt cuprinse, aproximativ, între 1.300 și 2.900 de lei. 

Șoferii care, deși au fost sancționați, aleg să circule în continuare cu mașinile care au ITP expirat riscă să primească încă o amendă care, cumulată cu prima, poate ajunge chiar la 5.800 de lei și nu poate fi mai mica de 2.600 de lei.

 

Când trebuie să faci ITP-ul?

Intervalul de timp dintre două verificări ITP diferă în funcție de categoria automobilului, mai exact de anul de fabricație. Astfel, mașinile noi trebuie să treacă prima verificare ITP după primii 3 ani, cele a căror vechime este sub 12 ani o dată la 2 ani, iar cele mai vechi de 12 ani sunt supuse, anual, Inspecției Tehnice Periodice. 

Mașinile care prezintă defecțiuni majore nu vor putea trece de ITP. De aceea, dacă ai nevoie de ajutor pentru efectuarea remedierilor, te așteptăm în service-ul nostru. Ba chiar mai mult decât atât, ai la dispoziție o facilitate specială: Ford Video Check, un serviciu prin care specialiștii noștri îți vor explica, pas cu pas, etapele de reparație, înainte de a se apuca de treabă. Astfel, vei știi exact ce se întâmplă cu mașina și vei putea aproba, online, începerea lucrării.