Test Drive Autoturisme Programare service Contact

La cât timp se schimbă uleiul de motor: Sfaturi de la specialiști

 

Schimbul uleiului de motor este o acțiune destul de simplă, dar foarte importantă pentru întreținerea mașinii. Uleiul de motor este acel produs care menține buna funcționare a motorului, sporind durata de viață a acestuia. Există anumite reguli pe care oricine trebuie să le știe despre schimbarea uleiului de motor, unul dintre cele mai importante fluide consumabile ale mașinii. Specialiștii din echipa Neste Automotive oferă, în cele ce urmează, sfaturi utile în acest sens.

 

Rolul uleiului de motor

 

Uleiul de motor are, în primul rând, rol de lubrifiant. El ajută la răcirea componentelor motorului, elimină reziduurile rămase în urma procesului de ardere și, în plus, asigură etanșeitatea componentelor din care este format. Pe lângă toate acestea, uleiul de motor oferă protecție anti-corozivă.

Pentru ca uleiul de motor să își păstreze toate aceste proprietăți, alegerea sa nu se va face niciodată ”după ureche”. Pentru a afla tipul lubrifiantului potrivit pentru modelul mașinii tale, consultă cartea de identificare a acesteia.

 

Când se face schimbul de ulei de motor?

 

Schimbul uleiul de motor este o etapă importantă, care face parte din procedura de revizie a mașinii. Potrivit specialiștilor, schimbul de ulei trebuie să se facă la fiecare 10.000 de kilometri (15.000 de kilometri, după alți producători auto) sau din an în an. 

Indicat este să respecți aceste intervale de timp, pentru a asigura longevitatea motorului. Există chiar și anumite semne specifice, care te anunță că este momentul să mergi la service-ul auto pentru a face schimbul de ulei. Iată care sunt acestea:

 

1. Semnalizarea martorului luminos corespunzător 

Mașinile moderne sunt dotate cu indicatoare de bord care atenționează asupra problemelor legate de uleiul de motor. Atunci când martorul luminos are culoarea galbenă, mai poți circula în siguranță pentru un timp, însă asigură-te că faci o programare la service pentru verificările și remedierile necesare. În acest caz, poate fi vorba despre apropierea de intervalul schimbului de ulei sau de pierderi ale acestui fluid. 

Dacă martorul luminos este de culoare roșie,  este indicat să te deplasezi rapid până la cel mai apropiat service auto. 

 

2. Verificarea nivelului de ulei

Motorul mașinii consumă ulei, treptat, iar în timp acest fluid își pierde din proprietăți. De aceea, din când în când, acesta are nevoie să fie completat (în cazul scăderilor de nivel), ori schimbat complet (atunci când caracteristicile sale sunt alterate). 

 

3. Apariția unor zgomote nefirești la nivelul motorului 

Un alt semn că uleiul de motor trebuie înlocuit este motorul zgomotos. Atunci când uleiul se uzează, el își pierde din calități și nu mai poate păstra același grad de lubrifiere. Consecința? Elementele sale componente încep să se frece unele de altele.

 

Schimbul de motor este o operațiune simplă, care poate fi realizată și în propriul garaj. Totuși, recomandat este să lăsăm această procedura în mâna specialiștilor, care vor alege cel mai bun tip de ulei, potrivit mașinii și care au experiența necesară în acest sens.

Dacă deții un Ford, te așteptăm la service-ul nostru profesional pentru revizie