Test Drive Autoturisme Programare service Contact

La câți kilometri se schimbă plăcuțele de frână?

 

 

Există mai multe piese auto care se încadrează la categoria consumabilelor și care trebuie înlocuite periodic. Printre acestea se numără și plăcuțele de frână, a căror funcționare optimă garantează siguranța și precizia șofatului. Potrivit specialiștilor, plăcuțele de frână trebuie schimbate la un interval de timp stabilit în funcție de diverși factori.

 

Ce trebuie să știi despre plăcuțele de frână

 

  • Plăcuțele de frână se înlocuiesc, întodeauna, în perechi.
  • Sunt recomandate plăcuțele noi și nu cele second-hand, deoarece riscul ca acestea să fie uzate este crescut.
  • Dacă nu înlocuiești la timp plăcuțele, acestea vor genera și alte stricăciuni, cum ar fi ovalizarea discurilor care vor necesita și ele a fi înlocuite. 
  • Starea plăcuțelor de frână trebuie să se verifice periodic (cel puțin o dată la 6 luni).

 

Care sunt semnele că plăcuțele de frână trebuie schimbate?

 

Există câteva semnale pe care nu ar trebui să le ignori și care te anunță de faptul că plăcuțele de frână sunt extrem de uzate și că trebuie înlocuite. Iată care sunt acestea: 

 

  • Vibrații în volan, în timpul frânării;
  • Sunete nefirești sesizabile în timpul deplasării; 
  • Cursa prea scurtă sau prea lungă a pedalei de frână - la apăsare, pedala opune o rezistență mare sau, din contră, este ”moale”;
  • Mașina trage într-o parte, în special în timpul frânării;
  • Apar striații sau deformări pe suprafața discurilor de frână;
  • Dacă ai jante de aliaj, poți observa cu ochiul liber că plăcuțele trebuie reînnoite;
  • Ferodo-ul, mai exact grosimea materialului de frecare nu trebuie să aibă mai puțin de 3 milimetri. Până la această limită poți circula în siguranță, însă programează cât mai repede o revizie auto pentru a înlocui plăcuțele de frână.  

 

În general, plăcuțele de frână trebuie schimbate mai des decât discurile. În funcție de diverși factori, acestea necesită înlocuite cu un set nou după 15.000 de km parcurși. Acest interval poate crește sau poate scădea și ținând cont de calitatea plăcuțelor alese, de condițiile de trafic dar și de stilul de șofat adoptat. 

Majoritatea autoturismelor moderne sunt dotate cu senzori de uzură care anunță acustic și vizual eventualele nereguli ale sistemului de frânare.

 

De ce uzează plăcuțele de frână?

 

Există mai mulți factori care contribuie la uzura plăcuțelor de frână. Traficul urban, foarte aglomerat și, implicit, frânările dese contribuie la scurtarea duratei de viață a acestor consumabile. Un stil de condus agresiv poate cauza, de asemenea, stării sistemului de frânare (în special opririre bruște, la viteză mare).

 

Cum se testează plăcuțele de frână?

 

Fără îndoială, în momentul în care am atins pragul maxim de kilometri parcurși (15.000-25.000, după caz), sau dacă mașina semnalează simptome specifice, plăcuțele de frână trebuie reînnoite. Însă, periodic, poți efectua teste simple prin care să îți dai seama de starea lor și, desigur, de eficiența întregului sistem de frânare. 

O primă metodă de a depista eventualele probleme la frânare este să conduci ușor, pe un drum puțin circulat. Apasă cât mai des pedala de frână. Dacă sesizezi anumite semne descrise anterior, este momentul să ajungi la service pentru a schimba plăcuțele. 

Deși majoritatea componentelor unei mașini pot fi reparate, nu este și cazul plăcuțelor de frână. Așadar, în situația în care ele dau semne de uzură, se impune înlocuirea lor cu un set nou. Ideal este să lași această operațiune în seama specialiștilor, pentru a evita riscurile care pot să apară dacă optezi să le montezi chiar tu, acasă.