Test Drive Autoturisme Programare service Contact

Tuningul unui autoturism - legal vs. ilegal

 

Dacă te-ai gândit cel puțin o dată cum ar fi ca sub capota mașinii tale să se regăsească mai mulți cai putere sau cum ar fi ca autoturismul pe care îl conduci să întoarcă toate privirile la semafor, înseamnă că ești pregătit să investești pe partea de tuning auto. Din câteva modificări, un specialist în domeniu și o sumă modică dedicată poți face dintr-o mașină banală una cu adevărat performantă și ieșită din standarde. Înainte să te apuci de treabă, e bine să știi ce fel de tuning poate fi considerat legal și ce ai de făcut pentru a respecta legea și a ocoli amenzile. Mai jos ți-am pregătit toate aceste informații, precum și ce modificări pe care alegi să le faci mașinii tale reprezintă un tuning legal sau ilegal. 

 

Ce poți modifica legal la o mașină?

 

Accesoriile de tuning sunt cea mai sigură opțiune pentru care nu trebuie să îți faci griji că ar putea intra la capitolul ilegal. Jantele, foliile sau farurile sunt printre cele mai des folosite produse auto care schimbă aspectul unei mașini, fără a necesita vreo omologare specială. Toți producătorii acestor accesorii recomandă serviciile unor specialiști în domeniul tuning-ului pentru piesele care necesită montaj tehnic sau electric, pentru evitarea neplăcerilor care pot apărea ulterior. De asemenea, poți opta pentru echiparea mașinii tale cu un set de huse noi, covorașe inedite, vopsele sau stopuri care să îi redea autoturismului strălucirea după care tânjeai.

 

O altă modificare pe care o poți aduce mașinii într-un garaj specializat pe tuning este reprezentată de suspensiile reglabile, care se pot dovedi extrem de utile mai ales șoferilor cărora autoturismul le-a devenit o a doua casă. Drumurile de țară sau traseele de offroad nu vor mai reprezenta o încercare grea pentru mașina căreia i-ai montat astfel de suspensii, care vor face o diferență colosală mai ales atunci când vine vorba de confortul resimțit la volan.

 

Ce alte modificări legale la mașină mai poți face?

 

Probabil nu te-ai gândit niciodată la un sistem nou de frâne ca fiind o îmbunătățire legată de experiența ta la volan, dar tot la tuning poate fi încadrată și o astfel de investiție. Mai ales în cazul mașinilor sport, plăcuțele de frână sau discurile de frână noi pot face mașina mult mai agilă, dar și mai ușor de controlat. 

 

Totodată, un sistem antifurt se poate dovedi o dotare excelentă pentru tine, mai ales dacă obișnuiești să îți parchezi mașina în spații publice urbane. 

 

Trecerea în acte a modificărilor aduse mașinii

 

Pentru un tuning la mașină mai avansat va trebui să realizezi înmatricularea modificărilor aduse acesteia. Vorbim, desigur, de îmbunătățiri care schimbă aspectul exterior al autoturismului, cum ar putea fi înlocuirea barei din față, a pragurilor laterale sau a barei din spate a mașinii cu alte piese auto diferite de cele originale. Montarea unor faruri cu xenon e încadrată tot la această categorie, precum și a foliilor foarte închise la culoare, operațiuni pentru care va trebui să obții omologare.

 

Dacă vrei să rămâi la tuning-ul pentru care nu trebuie să răspunzi în fața autorităților, îți sugerăm să schimbi filtrul de aer, galeria de admisie și cea de evacuare, pentru experiențe cu adevărat plăcute la volan și senzația că ai o mașină nouă în garaj.